Tapaninpäivän kahvit

26. Joulukuuta 2010

Voi tuota lumentuloa! Aamulla katsottiin pojan kanssa ikkunasta kun koira yritti kinkata hangessa aamupissille.
Miesparka joutuu taas lumilingon, kolan ja lapion varteen, ennenkuin pääsemme isomummoja tapaamaan Tapanin perinteemme mukaan. Noh, tuleepahan urheiltua.

Tapaninpäivästä historiaa (Wikipedian sivuilta):
Tapaninpäivä eli toinen joulupäivä on joulunseudun kirkkopyhä, ensimmäisen marttyyrin Stefanoksen ja hänen myötään kaikkien marttyyrien muistopäivä. Tapaninpäivä, 26. joulukuuta on aina ollut myös hevosten ja hevosmiesten päivä. Tapaninpäivän perinteisiin kuuluu tapaninajelu, mieluiten hevosella. Hevosia opetettiin juoksemaan ja ajeltiin kylillä hupailemassa. Iloiset rekiretket tehtiin joukolla ja joulun hiljasen hartaan tunnelman jälkeen nuoriso ja vanhempikin väki huristeli innoissaan kylänraitteja. Myös tapaninkulkueita, laulajia, jouluämmiä ja -äijiä liikkui eri puolilla kyliä. Etelä-Pohjanmaalla Kyröjoen varrella nuoret miehet vierailivat tapanina tyttöjen luona ja pyysivät "sylin tapaninlankaa". Mieluisille pojille tytöt antoivat pitkän säikeen kehräämäänsä rihmaa tai lankakerän.  Pojat kiinnittivät langat lakkiinsa ja näin selvisi, kuka oli pidetyin ja kenestä kukaties tulisi pätevin emäntä.
Aamuvarhaisella käytiin laittamasssa naapurin sauna lämpiämään, mutta naista ei saanut kohdata ensimmäiseksi. Tapaninpäivä oli myös entisaikaan suosittu hääpäivä. Paikoin pariskuntia, joulunaittilaita vihittiin tapanina enemmän kuin minään muuna aikana6 kommenttia:

 1. Hyvää Tapaninpäivää. Oli kiva lukea historiaa päivään. Tapaninajelulla ollaan aina käyty, tosin uusin menetelmin ;) Mieheni toisen nimen päivää vietämme myös samalla. Nyt tosiaan lunta riittää, meilläkin pyryttää vaakatasossa kovan tuulen kera.
  Kaunista päivää sinulle!

  VastaaPoista
 2. Minäkin toivottelen lumisateen keskeltä hyvää Tapania! Oli tosiaan mukava lukea mistä tapanin ajelut ym.juontavat juurensa.

  VastaaPoista
 3. Hei,
  kaffikupposen kera tulin visiitille :)
  Ihastuttavat nuo oranssit huopikkaat <3
  tuolla alempana.
  Jotenkin tykkään kun lunta on paljon ja sataa lisää...
  Leppoista Tapaninpäivää!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Tapaninpäivän perinteiden kerronnasta!
  Me käytiin tapaninajelulla mökillä, hakemassa sieltä tarvittavia tavaroita. Hyvää jouluajan loppua!

  VastaaPoista
 5. Kiitos tietoiskusta :)
  Tänne ei ole vielä lumituisku kovien pakkasten laannuttua ehtinytkään...ei pitäisi kyllä nuolaista ennen kuin tipahtaa. No hyötyliikuntaa varmaan pian tiedossa täälläkin.
  Hyvää loppuvuotta toivotellen.

  Markka

  VastaaPoista
 6. Kiitos teille ihanille kommentoijille :)
  Tosiaan, minäkin kyllä lumesta tykkään, mutta lumitöiden osalta saisi jo riittää...jos vaan meidän pihaan ei enää sataisi, mutta muualle sitten? :)

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttavat!