Ja hyvää heinäkuuta kaikille!
Pellavasta Wikipedia kertoo, että se "(Linum usitatissimum) on yksivuotinen alle metrin korkuinen kuitu- ja öljykasvi. Pellava kuuluu Linaceae-heimoon, johon kuuluu noin 150 lajia ympäri maailmaa. Pellava kuuluu maailman vanhimpiin viljelykasveihin. Sen oletetaan olevan peräisin Kaukasukselta ja sitä tiedetään viljellyn jo kivikaudella. Myös antiikin kreikkalaiset ja muinaiset arabialaiset tunsivat kasvin lääkitsevät ominaisuudet. Pellavaa viljellään laajalti eri puolilla maailmaa, ja nykyisin sen viljely on vuosikymmenien tauon jälkeen lisääntynyt myös Suomessa. Pellavansiemenet sisältävät runsaasti kuitua ja lignaaneja. Muiden siementen tavoin ne ovat tiivis paketti myös öljyä, proteiinia, kivennäisaineita ja vitamiineja. Pellavansiemenöljyn erikoisuus on sen alfalinoleenihappopitoisuus, joka on kasviöljyistä korkein, noin 59 prosenttia. Alfalinoleenihappo on ihmiselle välttämätön monityydyttymätön rasvahappo, joka kuuluu omega-3-rasvahappoihin.
Pellavansiemenet, pellavarouhe ja pellavansiemenöljy sopivat jogurtin, viilin, puuron tai salaatin kera nautittaviksi sekä leivontaan ja ruoanlaittoon. Öljyä ja rouhetta saa myös ravintolisinä. Pellavansiemeniä ja rouhetta on valmiina monissa leivissä. Pellavansiemenöljyä käytetään omega-3-rasvahappojen lähteenä muun muassa margariinissa, kananmunissa ja pastassa."Huvikseni ripottelin alkukesällä maahan siemeniä, ihan niitä samoja mitä tulee välillä naposteltua tai ripoteltua leivän päälle leivottaessa. Tässä minun pellava-viljelyksiä ja ihana vanhahtava Pellava-opetustaulukuva samaisesta Wikipedian osoitteesta:
Pellava on aivan mahtavan näköinen ja - värinen kasvi.
VastaaPoistaPellavan siemenkodat ovat kauniita kuivattuna, ne "helisee" ja ovat ihanan värisiä :)
VastaaPoistaIhana pellava, tahtoo kylvää itsekin ensi kesänä.
VastaaPoistaOispa hieno opetustaulu omallakin seinällä.
Kiva nähdä, että noitakin kaupan ruokapellavia voi kasvattaa :D pitääpä kokeilla huvikseen ensi kesänä. Kannattaa kokeilla myös kuitupellavan kasvatusta mikäli malttia riittää. Itse kasvatin niitä viime kesänä tuttuni kanssa. käsipelillä on käsitelty ne nyt melkein langaksi asti ja suunnitelmissa olisi kutoa niistä mekko.Se on palkitseva projekti,kannattaa ainakin kokeilla!
VastaaPoista