Louhisaaren juoma

28. Kesäkuuta 2011

Rakas isomummini teki aikoinaan tätä juomaa. Lapsena tietysti luulin että hän oli itse keksinyt reseptin, kunnes sain kuulla, että juoma tunnetaan myös nimellä Marskin Sima. Tässä ohje kokkikolmonen.com sivustolta vähän muokattuna omaan makuuni: Louhisaaren juoma

Tämä mustaherukanlehdillä maustettu sima on ollut kuulu jo marsalkka Mannerheimin nuoruudessa. Juomaa on nimittäin valmistettu Louhisaaren kartanossa Askaisissa eli hänen kotonaan. Juomaa voi tehdä jo kuivatuista tai tuoreista mustaherukanlehdistä. Aromi juomassa on sen verran hieno, että mustaherukkapensaita kannattaa kasvattaa jo lehtien takia. Tällaiseen hienoaromiseen juomaan on syytä käyttää mahdollisimman puhdasta ja pehmeää vettä.

5 l vettä
5 l tuoreita mustaherukanlehtiä
500 g sokeria
kahden sitruunan kuoret ja mehu
herneen kokoinen pala hiivaa

Kaada kiehuvaa vettä herukanlehtien ja paloiteltujen sitruunien päälle ja anna makuuntua vuorokausi kannen alla. Siivilöi juoma seuraavana päivänä ja anna kiehahtaa, lisää sokeri (itse laitoin vain 2 desiä, voi käyttää myös makeutusaineita!). Pullota herukanmakuinen sima ja säilytä viileässä paikassa. Juoma on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Hiiva ei ole välttämätön, itse tykkään mausta myös ilman sitä. Osan pullotin muovipulloihin ja laitoin pakkaseen. Jääkaapissa säilyy kuulemma max. kaksi viikkoa. On muuten raikasta ja hyvää!


2 kommenttia:

  1. Kuulostaa myös raikkaalta. Olen joskus kuullut samalaisesta juomasta mutten ole ikinä kokeillut, otan ohjeen talteen :)

    VastaaPoista
  2. Kokeiluun menee!Kiitos ohjeesta!:)

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttavat!