Mitäs sieltä kurkistaa?

7. Huhtikuuta 2011
Nehän on retiisin ja persiljan taimia! hihii! No ei mennyt kauaa ikkunan äärellä kun siemenistä alkoi putkahtaa kauniita alkuja. Kasvikset.fi kertoo seuraavaa retiisistä: Retiisi on yksi kaikkein vanhimmista viljelykasveista.
Se on kotoisin Kiinasta, jossa sitä on viljelty jo monien tuhansien vuosien ajan. Eurooppaan se on tuotu 1500-luvulla.Retiisin eri lajikkeiden mukulan koko, muoto ja väri vaihtelevat. Ne voivat olla pyöreitä tai pitkänomaisia ja väriltään punaisia, punavalkeita, valkeita tai mustia. Pitkiä valkeita retiisejä kutsutaan jääpuikkoretiiseiksi. Retiisi muistuttaa maultaan retikkaa. Retiisi sisältämä sinappiöljy tekee sen mausta kirpeän. Retiisiä voi syödä sellaisenaan tai käyttää ruokien koristeluun. Retiisiä voi käyttää myös salaateissa, voileivillä tai juustotarjottimella, pataruuissa ja keitoissa.
JA persiljasta: Koristeellisesta persiljasta on olemassa niin sileä- kuin kähärälehtinenkin muunnos. Persilja on hyvin vanha maustekasvi. Se on kotoisin Välimeren seudulta, missä sitä on viljelty jo ainakin 2000 vuoden ajan. Persilja sisältää runsaasti C-vitamiinia sekä karoteenia, josta elimistössä kehittyy A-vitamiinia. Persiljaa käytetään niin mausteena kuin koristeenakin. Se sopii keittoihin, kastikkeisiin, yrittivoihin, kasvisruokiin, muna-, juusto- ja pastaruokiin, lihan, kalan ja lintujen mausteeksi sekä voileipiin.

1 kommentti:

  1. Niin se pieni taimi mullasta ponnistelee valoon :) Monena kesänä minun on pitänyt kuivattaa Lipstikkaa, on kuulemma maukas keittomauste. Ikinä on ole kokeillut mutta jos tänä kesänä muistaisin kuivata :)

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttavat!