Pääsiäinen mielessä

26.02.2012
 Tänään on mielessä pyörinyt Pääsiäinen ja kevään tulo, sekä kodin koristaminen. Onhan Pääsisäiseen vielä aikaa, mutta lehdet ovat pullollaan ihania sisustus- ja koristeluideoita, sekä ruokaohjeita.
"Pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin ja tärkein. Pääsiäisenä juhlitaan Jeesuksen ylösnousemista kuolleista. Pääsiäisen pyhäpäiviä ovat pitkäperjantai, pääsiäissunnuntai ja 2. pääsiäispäivä.
Monet pääsiäiseen liittyvät perinteet ovat kuitenkin pohjimmiltaan pakanallisia ja liittyvät valon lisääntymiseen luonnossa. Talvi väistyy kevään tieltä. Saksan ja englannin kielen pääsiäistä tarkoittavat sanat "Ostern" ja "easter" viittaavat hedelmällisyyden ja aamunkoiton jumalattareen Osteraan. Sanat viittaavat myös itään, jossa aurinko nousee.
Herkuttelu liittyy tietysti myös paastonajan loppumiseen. Kananmunat ovat syntymän ja elämän symboleja. Keltuaisen väri on tärkeä pääsiäisen väri, vaikka munat alun perin värjättiinkin ylösnousemuksen värisiksi eli punaisiksi. Suomessa on suosittu munien keittämistä sipulinkuorien kanssa, jolloin ne värjäytyvät punaruskeiksi. Nykyisin suosituin kananmuna pääsiäisenä taitaa olla suklainen.
Rairuohon kylväminen kevättä symbolisoimaan on tullut suosituksi vasta 1960-luvulla. Vanhempi perinne on asettaa pöydälle pajunkissoja. Paju on pohjoisessa ainoa kasvi, joka itää pääsiäisen aikaan. Pajunoksia käytetään myös virpoessa. Virpomisella halutaan karkoittaa pahoja henkiä ja toivottaa virvottavalle onnea, terveyttä ja hyvää vuotta. Pääsiäinen on koettu hyvien ja pahojen voimien valtataisteluksi, jossa elämä voittaa kuoleman.
Virpominen viittaa myös palmusunnuntain sanomaan, jolloin Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin, ja kansa heitti hänen eteensä palmunlehviä" Lähde: http://oppiminen.yle.fi/paasiainen
Tänään leivottiin pojan kanssa muffinsseja ja koristeltiin ne. Ja kylläpä ne maistuivat makoisilta kahvin kera. Jeanne D´arc Living oli taas täynnä toinen toistaan ihanampia ideoita, niistä tuon tyhjät kananmunat oksilla aion totetuttaa ainakin. Hyvää ja iloista viikonlopun jatkoa kaikille.
Jeanne D´Arc Living / Easter TimeJeanne D´Arc Living / Easter TimeHerkku suklaamuffinssi

4 kommenttia:

 1. Pääsiäistä odotellaan, onneksi on aiemmin kuin viime vuonna, jolloin se oli melkein kiinni vapussa. Juhlapyhät ovat mukavia, vaihtelua pitkään talvikauteen. Herkullisen näköisiä leipomuksia :)

  VastaaPoista
 2. Niin, kyllähän se Pääsiäinen sieltä taas tulla hurahtaa sitten ihan yks kaks. Mää eilen pikkusen mietin, että jos lasten kanssa koittasin marmorimunia...kalvovärejä kun on yks iso pakillinen sängyn alla ollu jo vaikka kuinka kauan...voi tietysti olla, että ne on kuivunu jo...:P

  Mukavaa viikon alkua :)

  VastaaPoista
 3. Kyllä on täälläkin mieli jo niin keväässä, ja juurikin tuolla pääsiäisen tienoilla, vauvan odotuksessa... ;) ♥

  VastaaPoista
 4. Valosta ja kevään odotuksesta on iloittu myös täällä. Tuo lehti on ollut pitkään hankintalistalla, mutta ei ole eteen osunut.

  Herkullinen muffinssi!

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttavat!